סה"כ צפיות בדף

יום רביעי, מרץ 9

אהבת הספרים של ד"ר משה זמורה

השופט חיים כהן תיאר את אהבתו לספרים של נשיא בית המשפט העליון הראשון, ד"ר משה זמורה, בספרו "מבוא אישי" (הוצאת דביר), וסיפר בין השאר כי "משחר נעוריו הוא דבק בספרים, והם היו מלוויו הנאמנים בכל אתר ובכל זמן".

השופט כהן תיאור איך ד"ר זמורה היה "מחליק את הספר ומלטף את כריכתו ובודקו מלפנים ומאחור ופותחו וסוגרו ומעמידו פעם באצטבא זו ופעם באצטבא אחרת ומתעסק בו שלא לתכלית, וכל כולך נהנה על בר-אוריין זה, היפה למראה והטוב למקרא, שנצטרף לארון ספריו[...] אי אפשר היה מעולם להפריד בין זמורה לבין אחד מספריו".

קראתי בזמנו את התיאור הזה וממש התחברתי אליו כל כולי. מעבר לשפה העשירה, האופן שבו השופט חיים כהן תיאור של הדברים הזכיר לי את התחושה שקיימת גם אצלי כלפי הספרים בספרייה שלי.

הספרייה בבעלותי זה אחד הדברים הכי יקרים לי ביותר.




עו"ד אדיר בנימיני
 ADIR A. BENYAMINI
 Attorney at Law
חבר מועצת עיריית נתניה
 ----------------------



הקשר הסיבתי בין מעשה לבין תוצאה


"מן המפורסמות הוא, כי הקשר הסיבתי הערטילאי בין המעשה והתוצאה, אין בו לבד כדי להטיל אחריות משפטית על עושה המעשה. רצוני לומר, כי מבחן ה -  causa sine qua non,  בעברית: מבחן הסיבה 'בלעדיה אין', איננו המבחן הבלעדי לקביעת האחריות המשפטית. אין לך מעשה או מאורע אשר לא תקדם לו שרשרת ארוכה, בעצם: שרשרת אינסופית, של סיבות הכרחיות, ואם כי מבחינה מדעית או פילוסופית – כפי שכבר הורה ג'והן סטיוארט מיל – אין יסוד כלשהו להפלות ביניהן, הרי איש לא יעלה על הדעת לראות את כולן כשוות ערך לגבי האחריות המשפטית, האזרחית, או הפלילית. שאם לא תאמר כן, תגיע סוף סוף לאדם הראשון כעילת העילות לכל פשעי האנושות"


(ע"פ 47/56 מלכה נ' מדינת ישראל, פ"ד י 1543, 1548 (1956) השופט מ' זילברג)



עו"ד אדיר בנימיני
 ADIR A. BENYAMINI
 Attorney at Law
 http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/
 ----------------------


אקסיומות

מאז ומעולם קיימת נטייה אנושית טבעית להיאחז במוסכמות ובאקסיומות, "כאילו שמדובר בגוף יציב ואיתן שלא ניתן לזעזעו או לחרוץ עליו משפט". דברים אלה נכתבו על ידי הוגה הדעות הצרפתי הנודע, מישל דה-מונטן, במסה שכתב להגנתו של רמון סבונד. שם הוא מציין הכותב, ובצדק כי בקבלת אקסיומות באופן אפריורי, יש כדי להציב מכשול לפני המחשבה החופשית והשקולה. מי שמאמץ דרך זו נוהג "בדומה לחכמי גיאומטריה, שעל בסיס אקסיומות, שאינן זקוקות להוכחה, מוכחים כל מה שברצונם להוכיח"[1].

מונטן מציין כי "לפני אלה הנאבקים בנו באמצעות הנחות מוקדמות עלינו להציג הנחות מנוגדות"[2]

ג.ס מיל כותב כי היתרון הממשי של האמת הוא בזה "שדעה אמיתית, אף אם ישתיקוה פעם או פעמים או הרבה פעמים" תמיד ישובו לגלותה[3], ולכן אין לחשוש מן המקטרגים עליה. להיפך, העובדה שאין מי שיאתגר את הדעות המקובלות איננו מצב בריא: "[...]אם יש אמיתות חשובות שאין עליהן מערערים, צריך שנקים להן מערערים דמיוניים, ולשים בפיהם את הנימוקים החמורים ביותר שיוכל להעלות הסנגור לשטן המובהק ביותר"[4].


עו"ד אדיר בנימיני
חבר מועצת עיריית נתניה




[1] משל דה-מונטן סנגוריה על רמון סבונד תרגם: דרור דורי (אוריון הוצאת ספרים, 2011), עמ' 160
[2] שם, עמ' 162
[3] ג'ון סטוארט מיל על החרות תרגם:אריה סימון (הוצאת מאגנס, תשנ"ד)  עמ' 53
[4] שם, עמ' 70



הגנה מפני עריצותן של הדעות השולטות

"יש צורך בהגנה גם מפני עריצותן של הדעות וההרגשות השולטות. יש צורך בהגנה גם מפני נטיית החברה לכפות את מושגיה ואת מנהגיה שלה על הכופרים בהם[...] ולהכריח את כל היחידים לעצב את אופיים בדמות דיוקנו של אופיה שלה. אסור לדעה הקיבוצית שתתנגש בעצמאות היחיד מעבר לגבול ידוע; וקביעת הגבול הזה, כמו כן שמירתו מיד המסיג, הן תנאי-קודם בל יעבור לחיים מתוקנים, לא פחות מן ההגנה מפני העריצות המדינית"

(ג'ון סטוארט מיל). 

---

[מתוך: על החרות תרגם: אריה סימון (הוצאת מאגנס, תשנ"ד)  עמ' 10-11]





עו"ד אדיר בנימיני
 ADIR A. BENYAMINI
 Attorney at Law
 http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/
 ----------------------




השקר הנשגב והאמת שמתקשה להתחרות בה

ישנן לא מעט אמירות על יופיו של השקר לעומת המראה של האמת, שאינה תמיד נעימה ויופייה לעתים מוטל בספק, כמו גם על הקושי למצוא אותה. ידוע מאוד הציטוט מתוך הפואמה "ירושלים המשוחררת" של המשורר האיטלקי, טורקוטו טאסו, שכתב על "השקר הנשגב" שאין אמת "שתשווה לו ביופייה".

כך נדרש לנושא, חואן מנואל, באחד מספורי "הרוזן לוקנור": "האמת התחפרה באדמה כדי לחיות בינות לשורשים שנפלו בחלקה, והשקר שכן מעל לאדמה[...] ומאחר שהוא כה מושך לב, לא עבר זמן רב וכולם נהו אחריו[...] והוא כוסה בפרחים נאים בגוונים יפים, שמשכו כל לב בצורתם". 

ממשיך חואן מנואל, וכותב כי "כאשר ראו האנשים עד כמה נאה אותו עץ, נכספו להתכנס תחתיו ונהנו מאוד מצלו ומפרחיו הרבגונים, ותמיד חסו בצלו אנשים רבים[...] וכאשר התכנסו האנשים מתחת לעץ, הציע להם השקר, בהיותו מצודד לב ופיקח, שעשועים רבים וגילה להם מחכמתו; והאנשים הפיקו הנאה רבה מלימוד אמנותו וכך משך את לבם של מרבית האנשים בעולם: הוא הקנה לחלקם שקרים רגילים, לחלק אחר, שהיו נבונים יותר, שקרים כפולים, ולאחרים שהיו אף חכמים מהם, שקרים משולשים".


[מתוך: חואן מנואל "מעשה בעץ השקרים" הרוזן לוקנור תרגום: מנחם ארגוב (ירושלים: הוצאת מאגנס) תש"ע-2010, עמ' 98].



עו"ד אדיר בנימיני
 ADIR A. BENYAMINI 
Attorney at Law
חבר מועצת עיריית נתניה



 ----------------------

יום שלישי, מרץ 8

הבחנה בין עבירות בניה

חבר הכנסת, ד"ר משה סנה:

"יש עבירות על חוקי הבניה מטעמי ספסרות ומתוך רדיפת בצע ורצון של התעשרות 

ספסרית, ויש עבירות על חוקי הבניה מתוך דוחק, מתוך עוני, מתוך מצוקה".





עו"ד אדיר בנימיני
 ADIR A. BENYAMINI 
Attorney at Law
 http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/ 
 ----------------------

האלופה האמיתית

במרץ 2009 פרסמתי טוב בעיתון "השבוע בנתניה" עם הכותרת "האלופה האמיתית".


כתבתי אז בתום משחקי הליגה הסדירה (לפני משחקי הסיבוב השלישי) כי ההגינות מחייבת את המסקנה שה"אלופה האמיתית" היא למעשה מכבי חיפה.
המסקנה שלי אז נכונה ככל שהדבר נוגע להפועל באר-שבע דהיום (קצת מגוחך לקרוא את טענות מכבי ת"א עם "אליפות עם כוכבית"). המסקנה מקורה למעשה בעובדה אחת פשוטה ובסיסית והיא שהפועל באר-שבע ממוקמת במקום הראשון בטבלה, בתום שני סיבובים מלאים של משחקי בית וחוץ.

קבוצת כדורגל הממוקמת במקום הראשון לאחר שהליגה הסדירה למעשה הסתיימה - היא הקבוצה הטובה בליגה. זהו העיקרון הבסיסי ביותר שקצת נשכח אצלנו לאחר שהתחילו להמציא כל מיני פטנטים ברוח ה"אופנה החדשה" של "פלייאוף עליון" ו"פלייאוף תחתון". שיטה כושלת אותה יישמה ההתאחדות בראשית שנות ה-90 בדיוק כמו "הסיבוב השלישי" הבלתי שוויוני שקיים שהיה קיים בשנת 2009.