סה"כ צפיות בדף

יום שבת, יוני 28

המועצה והדמגוג / עו"ד אדיר בנימיני

המועצה והדמגוג / עו"ד אדיר בנימיני
(נשלח ופורסם במקור ב"נתניה און ליין אוקטובר 2020)

בחיבור הקצר הזה ארצה להציג בפניכם את סוגי הטיפוסים השונים הפועלים בתוך מועצת העיר. יש שיאמרו שמדובר במודלים שונים של נבחרי ציבור. לטעמי האישיות היא זו שמותאמת למודל ולפיכך החלוקה היא דיכוטומית ומאוד ברורה, בין טיפוס הדמגוג לבין חבר המועצה האחראי והמתון.

אומרים שמאז ימי אתונה-העתיקה יש בדמוקרטיות שני טיפוסים מסוימים, המופיעים לעתים בצורות שונות, אבל מהותם היסודית לא משתנה. מן העבר האחד, נבחרי ציבור המבקשים לפלס דרכם באמצים פופוליסטיים, תוך שימוש בדמגוגיה חדשות לבקרים. מן העבר השני, עומדים נבחרי הציבור המגלים אחריות ומתינות, ויודעים שהמציאות הפוליטית היא לעתים מאוד מורכבת ולא תמיד פשוטה.

דרכו של הדמגוג היא דרך קלה. אין דבר שאין בכוחו לעשות; אין מאוויים של הציבור שאינו יכול לספק; אין אינסטינקט של ציבור מסוים שאיננו יכול להשבעו רצון. כוחו בהבל פיו. הוא דברן - ואין מעצור ללשונו.

לעומתו, דרכו של חבר המועצה המתון והאחראי היא דרך הרבה יותר קשה ומורכבת, המחייבת אותו לקבלת החלטות שקולות בסוגיות שהן לעתים בעלות קונפליקט פנימי מובנה. הכרעות קשות המתקבלות במציאות רבת פנים ולא פשוטה. כוחו מוגבל והוא מודע לכך שאינו יכול לעשות הכל. אין בידו להשביע רצון כל אחד, והוא איננו רשאי ו/או מסוגל לספק אינסטנקטים זולים. עליו לבצע ולא לדקלם.

אחד הדברים שהבחנתי בהם כשמסתכלים על דרכי פעולתם של חברי המועצה מהמודל הפופוליסטי, זה המאמץ להגדיל את ערכו בעיניי תושבי העיר וחברי המועצה האחרים. הכל מכוח העניין שהם מגלים בעצמם. מפרסומיהם ונאומיהם הפומביים ניכר שהללו "עשו הכול, ראו הכול, אמרו הכול והגו הכול"; ולפיכך אימוץ גישתם יביא מזור לכל המכאובים. הם מעיין מופתים שלא ייבש לעולם. כמובן שמצג השווא הזה רחוק מלהיות נכון.

כמובן שהשאיפה היא תמיד להשי?92 את הטוב המושלם; אם הדבר לא ניתן אז את טוב במירבו. הקושי מתעורר כאשר צריך לבחור מהו הרע במיעוטו. זה המקום בו חושיו של הדמגוג מעוררים אותו לחיים, בעוד יתר חברי המועצה דנים ומקבלים החלטות אמיצות (ולא תמיד פופולאריות) לעתיד העיר נתניה.

הכותב: עו"ד אדיר בנימיני - חבר מועצת עיריית נתניה ויו"ר דירקטוריון תאגיד "מי-נתניה"; שותף ובעלים במשרד עורכי הדין דוידוב-בנימיני ושות', העוסק בתחום המשפט הציבורית (עתירות מנהליות) ודיני תעבורה.



_________________________________________________________________________

"בזכויות האנשים יש לנהוג כבדבר קדוש, גם אם ידרשו קורבנות רבים מצד הסמכות השלטת"

(עמנואל קאנט)



עו"ד אדיר בנימיני ADIR A. BENYAMINI Attorney at Law http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/ ----------------------

החוק ודרכי פרשנותו - פורסם בנתניה און ליין (אוקטובר 2020)

החוק ודרכי פרשנותו / עו"ד אדיר בנימיני

(נשלח לפרסום במקור ל"נתניה און ליין" באוקטובר 2020)

המערכת הפוליטית בארצות הברית סוערת בימים אלה, לא רק סביב הבחירות לנשיאות שיערכו בראשית חודש הבא, אלא גם סביב הכוונה למנות את איימי קוני ברט, לתפקיד שופטת בבית המשפט העליון של ארה"ב.

המסלול של בארט לתפקיד הוא מאוד ייחודי; מרבית הקריירה שלה הוקדשה למישור האקדמי, בהיותה פרופסור למשפטים באוניברסיטת נוטרדאם. לשופטת בבית המשפט לערעורים, היא מונתה רק בשנת 2017. בארט היא קתולית באמונתה, ואם לשבעה ילדים, מתוכם שני ילדים מאומצים מהאיטי.

בימים אלה, טרם אישור המינוי, עוברת המועמדת שימוע בפני וועדת המשפט של הסנאט האמריקני. אחת הסוגיות המעניינות שנדונו שם היא עמדתה בנוגע לפרשנות החוק. לשיטתה הפרשנות צריכה להיות מאוד מצומצמת, הנצמדת בקפדנות ללשון החוק בלבד. מה שמכונה בעברית "פרשנות דווקנית".

הסנאטור מיוטה, מייק לי, הציג שאלה שמטרה הייתה לחדד את הסוגיה הזאת. הוא העלה תרחיש היפותטי בו הוא יוזם חוק, מציג אותו בנאום חוצב להבות, בו הוא מפרט את מטרותיו ודואג בכל מקום אפשרי להסביר מה היו הנסיבות סביב חקיקתו. במקרה כזה, הוא שאל, האם לדעתה לא ניתן יהיה להתחשב בכך לצורך פרשנות החוק?

השופטת השיבה כי דבריו בוודאי ישמשו כטיעון על ידי אחד הצדדים במשפט, אבל מבחינתה, בכל הכבוד הראוי, אין להם חשיבות. המחוקק הוא גוף אחד שמאגד מספר רב של אנשים (בשני בתי הקונגרס), ולאור זאת אין לשיטתה כל משקל לעמדתו האישית של אחד המחוקקים, גם של מי שיזם את החוק.

במשפט הישראלי הוכרע הוויכוח הזה עוד במהלך שנות השבעים, כשאומצה שיטת הפרשנות התכליתית, אשר מעודדת שימוש ב"מקורות חיצוניים לחוק", הכוללים את שנאמר בוועדות הכנסת ובמליאה, כדי לתור אחרי כוונת המחוקק. על פי גישה זו לנאומו ההיפותטי של הסנאטור, מייק לי, כן הייתה משמעות בפרשנות החוק.

שופט ישראלי שהיה ידוע בהתנגדותו לאימוץ הגישה על פיה ניתן לעשות שימוש בכל אינדיקציה שאינה עולה מלשון החוק, היה השופט, חיים כהן. כהן יצא חוצץ כנגד התופעה אותה הגדיר כ"פולחן של חומרי הכנה". עמדתו תואמת את העמדה של השופטת, איימי קוני ברט, מה שיכול ללמד אותנו שהתנגשות בין אסכולות משפטיות שונות, יכול שלא להסתיים אף פעם.

הכותב: עו"ד אדיר בנימיני - חבר מועצת עיריית נתניה, סגן ראש העיר ומ"מ יו"ר וועדה המקומית לתכנון ובניה נתניה


עו"ד אדיר בנימיני

עו"ד אדיר בנימיני ADIR A. BENYAMINI Attorney at Law http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/ ----------------------

יום חמישי, יוני 19

סכנת עריצות הרוב / עו"ד אדיר בנימיני

עריצות הרוב

 

(אירוע היסטורי מתוך ספרו של אלכסיס דה-טוקוויל)

 

 

האירוע נקשר למלחמת 1812 בין ארה"ב לבין בריטניה.

 

בעיר בולטימור שבמרילנד, הייתה פופלאריות גדולה להחלטה לצאת למלחמה נגד בריטניה. עיתון אחד שגילה התנגדות עזה למלחמה עורר בכך את זעם התושבים. ההמון התקהל מול משרדי המערכת, ניתץ את מכבשי הדפוס, ותקף את העיתונאים בבתיהם.

 

המילציה האזרחית הוזעקה, אך זו לא נענתה לקריאה להגיע. הדרך היחידה להצלת העיתונאים שעליהם איים האספסוף בחמתו "הייתה להשליכם לבית הסוהר כפושעים מן השורה". אך אפילו אמצעי זהירות זה העלה חרס. בשעות הלילה שוב התקהל האספסוף; "לשווא ניסו השופטים להזעיק (שוב) את המליציה". התוקפים פרצו את שערי בית-הסוהר, אחד העיתונאים נהרג בו במקום, והאחרים שרדו כי נחזו להיראות מתים.

 

כאשר הועמדו האשמים למשפט הם יצאו זכאים מלפני חבר מושבעים. 

 

 

דה-טוקוויל נותן דוגמא נוספת לאופן שבו מנעו בפועל מאזרחים שחורים (עבדים משוחררים) מלממש את זכותם להצביע.

מסקנתו של המחבר הייתה כי "הרוב תובע לעצמו את הזכות לא רק לחוקק את החוקים אלא גם להפר אותם".

 

 

[כל הציטוטים מתוך: אלכסיס דה-טוקוויל הדמוקרטיה באמריקה תרגום: אהרן אמיר (הוצאת שלם), התשס"ח-2008, עמ' 266 (הערת שוליים מס' 4)]   




האנקדוטה המדוברת מתחברת היטב לאחת האמירות החזקות והמשמעותיות של דה-טוקוויל בנושא זה:

"מהו בעצם הרוב בכללו, אם לא יחיד, שכוונות לו ועניינים, שרובם מתנגדים לאלה של יחיד אחר, המכונה מיעוט? ואם תסכימו, שמי שניתן לו שלטון בלתי מוגבל יכול להשתמש בו לרעה כנגד מתנגדיו, מדוע לא תודו, שזה חל גם על הרוב? כלום אנשים שחברו יחדיו שינוי את אופיים? הנעשו יותר סובלניים משגדלו המניעות?".

 

אלכסיס דה-טוקוויל

 

[אלכסיס דה-טקוויל  הדמוקרטיה באמריקה תרגום: יוחנן טברסקי וישראל מרגלית (ירושלים: מוסד-ביאליק) 1970]



-------


הגדרה של עמים ליברליים מבחינה מדינית

 

"הליברליזם הפוליטי מתחיל מתפיסה פוליטית של חברה ומתאר אזרחים ועמים כאחד על פי תפיסות פוליטיות של טבעם, במקרה האחד תפיסה של אזרחים, ובמקרה האחר תפיסה של עמים הפועלים באמצעות ממשלותיהם. עמים ליברליים מאופיינים בשלושה מאפיינים בסיסיים: ממשלה דמוקרטית חוקתית צודקת במידה סבירה המשרתת את האינטרסים הייסודיים שלהם; אזרחים המאוחדים על בסיס מה שמיל כינה 'זיקות אהדה משותפות'; ולבסוף: אופי מוסרי. התכונה הראשונה היא מוסדית, השנייה תרבותית, והשלישית מחייבת קישור איתן לתפיסה פוליטית (מוסרית) של הראוי והצודק".

 

ג'ון רולס

 

[ג'ון רולס  חוק העמים תרגום: שחר פלד (הוצאת רסלינג), 2010, עמ' 73]



עו"ד אדיר בנימיני ADIR A. BENYAMINI Attorney at Law http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/ ----------------------

"השוויון בא בעקבות החוק" /עו"ד אדיר בנימיני

AEQUITAS SEQUITUR LEGEM

"השוויון בא בעקבות החוק"; המקור מן המשפט הרומי; המשמעות באה לתאר מציאות בה השוויון וההגינות מוגשמים באמצעות מערכת החוקים, ו/או באמצעות הטריבונאל שדן ומכריע באמצעות אותה מערכת חוקים באופן שוויוני והגון.

אין ספור קולמוסים נשברו ונהרות של דיו נשפכו במטרה לעמוד על כל המשתמע מן המושג "שוויון". ידועה מאוד ההגדרה של אריסטו, בספר המידות (גרסת ניקומאכוס) שהגדיר את השוויון "כיחס שווה כלפי שווים ויחס שונה כלפי שונים על-פי מידת שונותם". בהיבט של שלטון החוק אפנה לספרו הנודע של המשפטן והמדינאי הרומי, מרקוס טוליוס קיקרו, "על החובות" (ס' 2, 12, 42), שם כתב כהאי לישנא: "מאז ומעולם ביקשו בני-האדם שוויון לפני החוק. שהרי חוקים שאינם שוויוניים לכולם אינם חוקים".

אבי תורת הפרדת הרשויות, הרוזן מונטסקיה, כתב בספרו הנודע "על רוח החוקים" כי "בדמוקרטיה, השוויון האמיתי הוא נשמת אפה של המדינה, הריהו כה קשה לכינון, עד כי שוויון מדויק יתר על המידה אינו הולם תמיד את הנסיבות" [מונטסקיה על רוח החוקים (הוצאת מאגנס), תשנ"ח, עמ' 82-833].

 

הרוזן מונטסקייה מזהיר מפני הרדיפה הקיצונית אחרי שוויון: "עקרון הדמוקרטיה נשחת לא רק כאשר רוח השוויון נמוגה, אלא גם כאשר רוח זו נוטה לקיצוניות[...] הדמוקרטיה חייבת אפוא להימנע משני סוגים של קיצוניות: רוח אי-שוויון, הגוררת אותה אל האריסטוקרטיה או אל משטר של שליט יחיד; ורוח שוויון מופלג, המובילה אותה לעריצות של שליט יחיד, כשם שהעריצות של שליט יחיד מובילה לכיבוש" [שם, עמ' 118- 119].

 

"מושג השויון, שלעתים קרובות הוא חלק יסודי מן הצדק הן להלכה והן למעשה, ומהוה, בעיני רבים, את מהותו", כתב הוגה הדיעות האנגלי, ג'ון סטוארט מיל, בספרו "על התועלתיות". מיל נדרש שם ליחס בין השוויון לבין החתירה לצדק: "כל אדם סובר שהשוויון הוא דרישת הצדק, וחוץ מבמקרים שבהם הוא חושב שצורך-השעה דורש אי-שוויון. גם התומכים באי-שוויון היותר מחפיר באשר לזכויות עצמן, חושבים שהדרישה להגן באופן שווה על זכויות הכל היא דרישה צודקת" [ג'ון סטוארט מיל התועלתיות תרגם: אריה סימון (הוצאת מאגנס, תשנ"ד)  עמ' 111]​

 

 

השוויון הוא מערכי היסוד של השיטה המשפטית הנהוגה בישראל; בית המשפט העליון התייחס לכך במספר לא מבוטל של מקרים, הן בהיבט של שוויון בין פרטים והן בהקשר של שוויון בין האזרח לבין הרשות. כאן למשל בהקשר של השגת התוצאה ההוגנת והצודקת: "עקרון השוויון בא לשרת מטרה של השגת תוצאה צודקת. לא השוויון ה'טכני' או 'הפורמאלי' הוא הראוי להגנה, אלא השוויון המהותי, דהיינו השוויון בין שווים. בני האדם, או קבוצות בני אדם, שונים לא אחת זה מזה או זו מזו בתנאיהם, בתכונותיהם ובצורכיהם, ולעתים יש צורך להפלות בין מי שאינם שווים כדי להגן על החלש או הנזקק לעודדו ולקדמו. שוויון בין מי שאינם שווים אינו, לעתים, אלא לעג לרש. לפיכך, השאלה המתעוררת כשנטענת טענת הפליה אינה רק אם פלוני מופלה לטובה לעומת אלמוני, אלא יש גם לברר, אם ההפליה היא בלתי מוצדקת. דהיינו, האם מסיבות זהות גררו אחריהן יחס שונה. ההבחנה בין מסיבות שונות, מאידך, אין בה משום הפליה" [בג"צ 528/88 אליעזר אביטן נ' מינהל מקרקעי ישראל פ"ד מג (4) 2977].

המדובר באחד מסמני ההיכר של שלטון החוק המהותי: "השוויון בפני החוק והחלת מרותו של החוק לא רק על כל פרט אלא אף על כל רשות שלטונית" [מאיר שמגר "חנוכת הבניין החדש של בית המשפט העליון" ספר שמגר (כתבים) הוצאת לשכת עורכי הדין (תשס"ג-2002) עמ' 198]. הצורך בשוויון ביחסים שבין הרשויות לבין הפרט, בהקשר של הליכים משפטיים, הוכרה כבר על ידי בית המשפט העליון בפרשת א.עבאדה [ע"א 6996/97 חברת א. עבאדה בע"מ נ' רשות הפיתוח על-ידי מינהל מקרקעי ישראל ואח' פ"ד נג(4) 1177].

אחד מפסקי הדין הידועים במישור זה ניתן בפרשת פורז, ושם נכתב בין השאר: "השוויון הוא ערך יסוד לכל חברה דמוקרטית[...] הפרט משתלב למירקם הכולל ונושא בחלקו בבניית החברה, ביודעו שגם האחרים עושים כמוהו. הצורך להבטיח שוויון הוא טבעי לאדם. הוא מבוסס על שיקולים של צדק והגינות. המבקש להכיר בזכותו, צריך להכיר בזכותו של הזולת לבקש הכרה דומה. הצורך לקיים שוויון הוא חיוני לחברה ולהסכמה החברתית שעליה היא בנויה. השוויון שומר על השלטון מפני השרירות. אכן, אין לך גורם הרסני יותר לחברה מאשר תחושת בניה ובנותיה, כי נוהגים בהם איפה ואיפה. תחושת חוסר השוויון היא מהקשה שבתחושות. היא פוגעת בכוחות המאחדים את החברה. היא פוגעת בזכותו העצמית של האדם" [בג"צ 953/87 אברהם פורז נ' ראש עיריית תל-אביב-יפו פ"ד מב(2) 309, 3322].

ראו גם פסק הדין בעניין אליס מילר [בג''צ 4541/94 אליס מילר נ' שר הביטחון ואח' פ"ד מט (4) 94]


נכתב ע"י עו"ד אדיר בנימיני


אנקדוטה היסטורית על הצורך בגמישות ושיקול-דעת בהפעלת החוק

מספרים כי במהלך קרב "לאוקטרה" נמלטו מספר חיילים ספארטנים משדה המערכה ועל פי החוק הנהוג בספרטה היה מקום לדון אותם לחרפה.

פקידי הממשל ("האפורים") שראו כי העיר ריקה מגברים לחומים וזקוקה לחיילים, רצו לבטל את דין החרפה ועם זאת לא להפר את החוקים. ברוח זו פנו למלך אגסילאוס השני וזה בא לאסיפת העם ואמר: "לא אהיה מחוקק שיחוקק חוקים חדשים, כי לא אוסיף, לא אגרע ולא אשנה דבר בחוקים הקיימים. עם זאת נראה לי ראוי טוב שהחוקים שלנו יהיו תקפים רק ממחר".

[ציטוט לקוח מתוך: פלוטרכוס ספרטה - אמירות ומנהגים תרגום: דבורה גילולה (ירושלים: הוצאת י"ל מאגנס), עמ' 48]




עו"ד אדיר בנימיני ADIR A. BENYAMINI Attorney at Law http://www.adir-benyamini-netanya-city.com/ ----------------------